Kas iš mūsų vaikystėje nesvajojo nueiti į tikrą šokolado fabriką arba, skaitydamas Roaldo Dahlo pasaką "Čarlis ir šokolado fabrikas", neįsivaizdavo savęs šio saldaus rojaus vaikams herojų vietoje? Alikantės provincijoje, netoli Benidormo esančiame Villajohosos miestelyje, galima įgyvendinti savo vaikystės svajonę. Čia rasite garsųjį "Valor" fabriką, kuris laikomas šokolado gamintoju Nr. 1 Ispanijoje. Prieš 138 metus, 1881 m., vietinis "Vilis Vonka" - Valeriano Lopezas Lloretas, žinomas kaip senjoras Valoras, įkūrė nedidelį šeimos verslą, gaminantį šokoladą. Iš pradžių idėja neatrodė gera, nes kaimas specializavosi žvejyboje, o Senjoras Lopezas netikėtai nusprendė gaminti šokolado plyteles. Pirmieji degustatoriai, žinoma, buvo šeimos nariai ir pažįstami, tačiau pamažu verslas įgavo pagreitį. Iki XIX a. vidurio kiekvienam šokolado gamintojui buvo priskirta teritorija, kurioje jis galėjo pardavinėti savo gaminius, ir Senjoras Valoras tiekė savo šokoladą keliems Toledo ir Kuenkos provincijų miestams. Kai verslą perėmė įkūrėjo sūnus, žinia apie Villajoyosa šokoladą jau pasiekė Madridą. XX a. 30-aisiais metais įvyko plėtros šuolis. XX a. 20-30-ajame dešimtmetyje, kai į fabriką buvo įvesta elektra ir atsirado sunkvežimis užsakymams į kitus miestus vežti. XX a. 6-ojo dešimtmečio viduryje fabrikas persikėlė į miestą, buvo pastatytas naujas didelis fabrikas, kuris leido padidinti gamybą ir išplėsti produktų asortimentą. Įmonė pradėjo gaminti 100 % gryną šokoladą, atsisakydama kakavos sviestą keisti augaliniais riebalais. Iki šių dienų čia tebevyksta šokolado gamybos procesas - nuo kakavos pupelių malimo iki gatavos plytelės. Pirmasis modernus "Valor" šokolado fabrikas Ispanijoje buvo sukurtas 1984 m. Tai buvo pirmosios franšizės užuomazga, kuri atsirado 1993 m. Šiandien "Valor" šokolado parduotuvės ir kavinės veikia visoje Ispanijoje, o fabriko gaminiai eksportuojami į daugelį pasaulio šalių. Dabar fabrikas yra atviras visuomenei. Ekskursijos po senąjį gyvenamąjį namą ir dirbtuves, kuriose įrengta muziejaus ekspozicija, yra nemokamos. Muziejuje galima pamatyti pačius pirmuosius įrankius, kurie kadaise buvo naudojami šokoladui gaminti. Muziejaus teritorijoje esančiame šiltnamyje netgi auga nuosavas kakavos medis. Tačiau Ispanijos klimatas, žinoma, nėra tinkamas pramoniniu mastu auginti kakavos pupeles. Jos tiekiamos iš Ekvadoro, Ganos ir Peru. Ekskursijos metu rodomas trumpas filmas apie fabriko istoriją ir vedžiojama po stiklinę galeriją virš cechų, kur galima stebėti gamybos procesą. Ši aromatinga kelionė į šokolado pasaulį baigiasi nemokama degustacija muziejaus parduotuvėje, kurioje taip pat galite įsigyti mėgstamų fabriko gaminių.