20 | 10 | 2019
Ispanijos prekybos centrų lentynose jau pasirodė tradicinis ispaniškas kalėdinis saldumynas "Turrón". Nors iki Kalėdų dar liko du mėnesiai. Kas yra turronas, kaip jis atsirado ir koks jis yra mažame Alikantės provincijos Gijono miestelyje, galite sužinoti. Ten yra visas šiam skanėstui skirtas muziejus. Galite paklausti, kodėl būtent ten. Reikalas tas, kad Gijona nuo seno laikoma Alikantės provincijos migdolų sostine ir riešutinės nugos gimimo vieta. Taip, turrón - tai tradicinis riešutų riešutas, gaminamas iš medaus, kiaušinių baltymų ir skrudintų migdolų ar kitų riešutų. Vienokia ar kitokia forma Viduržemio jūros regione jis žinomas nuo senovės Romos laikų. Bene pirmą kartą skanėstas, panašus į šiuolaikinį, paminėtas XV a.: žinoma, kad 1441 m. Kremonoje, Italijoje, torrone buvo patiektas per Francesco Sforza ir Bianca Maria Visconti vestuvių proga surengtą pokylį. Chijone torrone gamyba užfiksuota nuo XVI a., tačiau yra duomenų, kad mieste šis saldumynas gaminamas jau nuo XIII a. Torronas turi daugybę veislių. Tačiau apskritai jis skirstomas į dvi dideles grupes pagal kietumo laipsnį: 1. Alicantian (kietas) - kai į karamelizuotą masę dedama migdolų - jis labai panašus į mūsų visiems nuo vaikystės pažįstamus kozinaki. 2. Gijon (minkšta) - susmulkinta pastos pavidalo riešutų masė, panaši į halvą. Produkto kokybę lemia migdolų kiekis. Originaliame Gijon turrón turi būti 64 % migdolų, Alicante - 60 %. Šiais laikais stebina visų rūšių turrón įvairovė. Jis gaminamas iš lazdyno, žemės riešutų, su graikiniais riešutais, su šokoladu, su vaisių praline, likeriais, marcipanais, cukruotais vaisiais, kokosais ir t. t. Tačiau klasikiniu laikomas migdolinis. Alikantės ir Chijono "turrons" net saugomi oficialiu geografinės kilmės statuso ženklu. Gijono muziejaus ekspozicija kaip tik pasakoja apie visus šio saldumyno gaminimo niuansus. Gamybos procesas parodytas nedideliame filme, tris aukštus užima žaliavų ir įrangos ekspozicija. Miniatiūroje parodyti visi gamybos etapai. Garsiausi prekių ženklai pristatomi vitrinose. Ir, žinoma, čia galima paragauti šviežiai pagamintų skanėstų bei įsigyti mėgstamų. Muziejus įsikūręs fabriko teritorijoje. Mieste yra net 30 fabrikų, dauguma jų dirba nuo rugsėjo iki gruodžio mėn. Tiesa, migdolai skinami nuo rugpjūčio mėnesio. Šis faktas paaiškina, kodėl turronas laikomas kalėdiniu ir naujametiniu saldumynu, o nuo vasario iki spalio mėn. jo nerasite daugelyje prekybos centrų.