15 | 09 | 2019
59-asis tarptautinis Valensijos Paelja konkursas prasidės šiandien 11 val. Valensijos Suekos mieste. Kasmet rengiamose paeljos virimo varžybose išaiškinamas geriausias vieno iš tarptautinio masto Ispanijos gastronomijos patiekalų meistras. Konkurso istorija siekia 1961 m. Tuomet buvo minimos 600-osios Dievo Motinos, Suekos globėjos, paveikslo apsireiškimo metinės, o Europos turistai pradėjo atrasti Ispanijos Viduržemio jūros pakrantę. Dėl šių priežasčių tuometinis miesto meras Francisco Segarra Fabia nusprendė surengti paeljai skirtą festivalį. Viskas prasidėjo nuo Ryžių festivalio, kurio metu vyko nacionalinis paeljos konkursas ir Ryžių kavalkada - žirgų traukiama eisena, kuriai vadovavo Ryžių karalienė, apsirengusi tradiciniais Valensijos drabužiais. Renginio populiarumas palaipsniui augo, o 1980 m. festivalis įgijo turistų traukos objekto statusą. 1987 m. pradėjo bendradarbiauti Valensijos bendruomenės virtuvės prižiūrėtojų klubas, Valensijos virėjų ir kepėjų asociacija bei Ispanijos virėjų ir kepėjų federacija, ir nuo to laiko jie yra oficialūs konkurso organizatoriai. 1990 m. festivalyje dalyvavo tarptautiniai dalyviai iš Europos, JAV ir Japonijos. Tais pačiais metais oficialiai patvirtintas Valensijos paeljos receptas konkursui, o tarptautinio festivalio šventė paskelbta nacionaliniu turizmo renginiu. 2016 m. buvo įtrauktas naujas pusfinalis Australijai ir Naujajai Zelandijai, surengtas Tasmanijoje. Konkurso dalyviai turi būti profesionalūs virėjai, sulaukę pilnametystės, atstovaujantys restoranams arba su gastronomija susijusioms organizacijoms. Kiekvieną virėją gali lydėti padėjėjas. Paelja ruošiama 15 žmonių pagal tarptautinio konkurso organizacinio komiteto parengtą ir Valensijos bendruomenės kulinarijos klubo patvirtintą receptą. Tradiciškai Valensijos paelja gaminama iš "Bomba" ryžių, vištienos ir triušienos, sraigių, pupelių ir pupelių, pridedant šafrano. Konkurso recepte būtinai turi būti slaptas ingredientas, kurio paslaptis bus atskleista prieš startą. Be maisto, organizacija kiekvienam dalyviui suteikia 70 cm keptuvę, trebedą - trikojį stovą keptuvei ir malkų maistui gaminti. Per praėjusius metus pusfinaliuose dalyvavo 8 šalys. Į finalą pateko aštuoni virėjai iš Australijos, Japonijos, Meksikos, JAV, Prancūzijos ir Italijos, o šiandien jie varžysis su geriausiais Valensijos virėjais. Nugalėtojui už originalios Valensijos paeljos gaminimą bus suteiktas geriausio pasaulio virėjo titulas ir piniginis prizas. Praėjusiais metais nugalėjo El Palmaro restorano "Bon Aire" virėjai. Ir tai labai simboliška, nes būtent El Palmaro kaime, esančiame vos už 12 kilometrų nuo Valensijos, ant Albuferos ežero kranto, kur pelkėtuose laukuose nuo amžių auginami ryžiai, pirmą kartą buvo paruoštas šis Ispanijos virtuvės karaliene tapęs patiekalas.