30 | 12 | 2019
Naujųjų metų išvakarės jau visai netoli, tad metas atšaldyti šampaną! Tiksliau, cava, nes taip Ispanijoje vadinamas putojantis vynas. Cava daugiausia gaminama Katalonijoje, Penedeso regione, ir yra saugoma kilmės vietos nuoroda. Pagal įstatymą, teisę gaminti kavą taip pat turi šie regionai: Rioja, Estremadura, Valensija, Aragonas ir Navara. Garsiausi gamintojai yra Codorniu ir Freixenet. San Sadurni d'Anoia miestelis netoli Barselonos yra pripažintas kavos sostine. Ispanijos kavos istorija prasidėjo nuo Codorniu bodegos, esančios Katalonijos Vilafranca del Penedis mieste. 1872 m. šios bodegos savininkas Don José Roventos pagamino pirmąjį putojančio vyno butelį. Jis studijavo šampano technologiją Prancūzijoje ir pirmasis savo tėvynėje sėkmingai įdiegė šampanizacijos metodą. Cava daugiausia gaminama iš 3 vynuogių veislių: Macabeo, Charello ir Parellada. Raudonajam šampanui gaminti taip pat naudojamos raudonosios veislės Garnacha, Monastrell ir Pinot Noir. Kavos brandinimo procesas trunka mažiausiai 9 mėnesius. Beje, pavadinimas "cava" kilo nuo vietos, kurioje vynas brandinamas. Katalonų kalba "cava" reiškia urvą arba rūsį. Pagal brandinimo laipsnį cava gali būti joven (9-15 mėnesių), reserva (15-30 mėnesių) ir gran reserva (daugiau nei 30 mėnesių). Didžioji dauguma kavos gaminama be pridėtinio cukraus - Brut Natura yra populiariausia kategorija. Pasak paplitusios nuomonės, aukštą kavos kokybę rodo jos burbuliukai. Kuo jie plonesni ir smulkesni, tuo geresnė gėrimo kokybė.