18 | 09 | 2019
Rugsėjis Ispanijoje yra vynuogių mėnuo. Tai pats derlingiausias metas enoturizmo mėgėjams. Ši turizmo kryptis, kai keliaujama po šalies vyno regionus, siekiant pažinti šalį per vyną ir gastronomiją, nebėra kažkas neištirta ir neįprasta. Kasmet milijonai turistų leidžiasi į "vyno maršrutus" po garsiausius Ispanijos vyno regionus, kur gali pasigrožėti vynuogynų peizažais, aplankyti vynines (bodegas), savo akimis pamatyti vyno gamybos procesą, dalyvauti degustacijose ar vynuogių priežiūros ir vietos šventėse, skirtose vynuogių derliui nuimti. Mūsų Alikantės provincija taip pat turi savo vyno maršrutus. Jie driekiasi pietuose per miestus, esančius palei Vinalopo upės tėkmę: Alguena, Monovaras, Novelda, Petrer, Pinoso, Salinas, Villena ir Elčė, o šiaurėje - Marina Alta ir Baja regione, Jalón, Alcalali, Benissa, Llibert, Benicembla, Castell de Castells ir Parsent miestuose. Alikantėje yra daug visuomenei atvirų vyninių, tarp jų: - Be vyno, čia gaminamas ir alyvuogių aliejus. Visi produktai turi ekologinį statusą. - Francisco Gomez Villenoje - garsėja savo vyno rūsiais. Villenoje apskritai gausu vyninių. Vinalopo rajono slėniai su daugybe vynuogynų, alyvmedžių giraičių, Petrelio, Saksės ir Atalajos pilių bei gamtos draustinių yra tikras provincijos turtas. - Faelo Elchėje yra nedidelė šeimos vyninė, turinti 100 metų istoriją, - Bocopa Peteroje yra didžiausia vyninė, žinoma dėl savo putojančio vyno "Marina". Taip, šio regiono vyndarystė, nepaisant šimtametės istorijos, nėra tokia sureikšminta kaip, tarkime, Riochoje ar Ribera del Duero. Tačiau Alikantės baltasis Moscatel, raudonasis ir rožinis Monastrells ir brandinti Fondillons yra pagrįstai giriami ir verti dėmesio. Pavyzdžiui, apie fondillon tikriausiai mažai kas yra girdėjęs, išskyrus specialistus ir vyno žinovus. Tuo tarpu šis vynas buvo vienas pirmųjų pasaulyje, kartu su šampanu, šeriu ir portu, gavęs teisę į savo pavadinimą. Jis gaminamas iš vėlyvojo derliaus Monastrell vynuogių ir 10 metų brandinamas ąžuolo statinėse. Jo gamyba buvo įvaldyta XV a., o legenda byloja, kad šis vynas buvo paskutinis Saulės karaliaus Liudviko XIV noras prieš mirtį. Fondillon dažnai vadinamas karališkuoju vynu, nes iki XIX a. buvo pripažintas visame pasaulyje ir tiekiamas ant monarchų bei didikų priėmimų stalų. Šį vyną minėjo Alexandre'as Dumas, Emilio Salgari ir Danielis Defoe. Po XX a. pradžioje kilusios filokseros epidemijos vyno gamyba buvo atnaujinta tik XX a. septintajame dešimtmetyje, o kadangi šis procesas yra sudėtingas ir ilgas, dabar Alikantės pietuose esančiose Monovare, Pinoso ir Villenoje fondijoną gamina vos kelios vyninės.